OOK « TRAAGHEID » …. HEEFT ZIJN PLAATS IN ONS LEVEN NAAST “SNELHEID

Communicatie is mijn vak…. voor bedrijven en een “hersenkrakertje” voor elkeen.Altijd de iphone in de hand om vooral niets te missen, onmiddellijk reageren op twitter, Facebook e.a. We worden afhankelijk en ontvangen een flux van informatie zonder filter, te snel om te analyseren, te begrijpen en te interpreteren. Een overvloed aan informatie overstelpt ons. Degenen die dit ritme niet kunnen of willen volgen worden uitgesloten. Oudere mensen, zij die een beperking hebben horen hierbij.

Te snel reageren waardoor we onbedachtzame reacties de wereld in sturen die nadien moeten worden gecorrigeerd is een dagelijkse realiteit. Maar snelheid is ook positief in bv de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, het klimaat…

Traagheid… wordt vaak geassocieerd met iets “negatief” zoals gebrek aan reactiviteit, bekwaamheid, intelligentie, ja zelfs als een vorm van luiheid. Traagheid kan ook “belemmering” betekenen, denken we maar aan de “trage administratieve molen”, trage politiek beslissingen over het klimaat.

Toch biedt “traagheid” vele voordelen waar we baat bij hebben. Ze geeft ons de kans om even “los te laten”, ze geeft ons tijd om na te denken, te analyseren, af te wegen, te recupereren, te dromen, creatief te zijn, te luisteren, efficiënt te zijn om sociale contacten te herwaarderen, terug een plaats te geven aan samenwerken, solidair te zijn. In sommige Afrikaanse bevolkingen wordt “traagheid” zelfs geassocieerd met “wijsheid”. Er bestaat zelfs een spreekwoord dat zegt: “u hebt het horloge, wij hebben de tijd”.

Het is duidelijk dat we vandaag al de behoefte hebben om “stop” te zeggen aan de snelheid in ons leven. Elke dag groeit het aantal initiatieven om iets trager te gaan leven, om een beter evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, om de natuur op te zoeken, om te mediteren, om yoga te beoefenen. Ja er bestaat zelfs een internationale dag van “traagheid” (21 juni) door Québec in het leven geroepen.

Snelheid en traagheid zijn beiden belangrijk om te kunnen functioneren, maar een goed evenwicht tussen beide is noodzakelijk.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Wat kan ik voor u doen? 

Bel of mail mij, we ontmoeten elkaar en ik vertel het u.

else.vansoest@gmail.com

+32 (0)479 63 00 68

Brussels - Belgium

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon