KINDEREN EN BEROEPEN… (De Standaard)
Kinderen hebben meestal een weinig realistische inschatting van beroepen. Brandweerman, politieagent daar kunnen ze zich wel iets bij voorstellen. Maar voor vele beroepen hebben ze zelfs geen idee wat deze precies inhouden. De Vilvoordse basisschool wil kinderen al laten ontdekken waar hun interesses liggen. Ze wil tegelijkertijd ook de vooroordelen doorbreken die jongens of meisjes hebben door bepaalde beroepen enkel te associëren met vrouwen of mannen.

Hoe doet de school dit? Voor de allerkleinsten wordt op school een kappershoek of timmershoek gemaakt.

Maar kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar ontdekken de beroepen buiten de school.

In het woonzorgcentrum mogen ze bijvoorbeeld meedraaien: de kar met kledij en lakens voor de bewoners voortduwen…. De kinderen leren iets bij en de bewoners vinden het fijn om ook kinderen rondom hen te zien. Een welkome afwisseling in hun WZC.

Is het te vroeg om kinderen al wegwijs te maken in de beroepen? “Gaan kijken op het terrein” is in elk geval de beste voorbereiding om een realistisch beeld te krijgen van een beroep. Dit zou een waardevolle meerwaarde zijn voor jongeren die een studiekeuze moeten maken naast de opendeurdagen van scholen, hogescholen en universiteiten.

7 views0 comments

Recent Posts

See All

Wat kan ik voor u doen? 

Bel of mail mij, we ontmoeten elkaar en ik vertel het u.

else.vansoest@gmail.com

+32 (0)479 63 00 68

Brussels - Belgium

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon