HET GROTE KLIMAATDEBAT: IS TECHNOLOGIE DE OPLOSSING VOOR EEN CATASTROFE?

De filosoof, Maarten Boudry neemt deel aan het debat. Ziehier zijn analyse. (Interview in De Standaard, Marc Reynebeau, Wouter Woussen)

De klimaatcrisis slaat ook in België toe. Ze verarmt de biodiversiteit, landbouw wordt moeilijker.

Het is niet onmogelijk om hieraan iets te doen en het is niet het einde van de wereld. Intensiveren van de landbouw, creëren van droogresistente gewassen, de industriële vleesproductie vervangen door kweekvlees of artificieel vlees eventueel. Kortom MINDER BESLAG LEGGEN OP DE NATUUR. En dat is bezig. De Middeleeuwen legden veel meer beslag op de natuur!

België is een klein land, het is een druppel op een hete plaat wanneer wij onze uitstoot beperken.

Hoe kunnen we het verschil maken?

Als we voor energie bijvoorbeeld een nieuwe technologie kunnen ontwikkelen die even efficiënt en goedkoop is als steenkool, maar zonder emissies en we die aanbieden aan andere landen. Mensen hebben de neiging om vooral belang te hechten aan de schade die we aanrichten door wat we doen (zoals bijvoorbeeld het vliegtuig nemen) dan aan de schade die we aanrichten door wat de NALATEN, in dit geval investeren in technologie.

Zuinig leven, voedselverspilling vermijden, minder vliegen proberen al veel mensen in de praktijk te brengen. Minder vlees eten heeft waarschijnlijk als gedragswijziging de grootste impact op onze uitstoot, maar dat lost het probleem nog niet op. DE OPLOSSING VOOR EEN KLIMAATCATASROFE IS TECHNOLOGISCH.

Zet rekenen op technologie aan om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen?

Individuele bewustwording is niet het belangrijkste. Een efficiënter zonnepaneel ontwikkelen of een batterij die veel meer energie kan opslaan of een kleine modulaire kerncentrale die we aan de lopende band kunnen maken en over de hele wereld verspreiden is veel belangrijker.

Zijn de klimaatspijbelaars een teken van hoop zoals Etienne Vermeersch zei?

Daar is Maarten Boudry het niet mee eens. Die acties hebben volgens hem geleid tot polarisering ook al was het niet de bedoeling. M.B. vraagt zich af wat hem het meeste stoort rond Greta Thunberg: de verheerlijking door haar medestanders of de demonisering door haar tegenstanders.

Wellicht is deze laatste erger, maar uitgelokt door de verheerlijking. De irritatie daarover is te begrijpen. Activisme en betrokkenheid zijn altijd goed. De politici echter zijn te laf om te zeggen: sorry zo werkt het niet, we kunnen niet zomaar onze economie platleggen of stoppen met de invoer van appelsienen uit Spanje. Ze gaven de jongeren valse hoop en zo werd het veel geblaat en weinig wol.

WAT DENKT U? Hoe meer mensen hierover nadenken hoe meer kans we hebben om een goede oplossing te vinden.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Wat kan ik voor u doen? 

Bel of mail mij, we ontmoeten elkaar en ik vertel het u.

else.vansoest@gmail.com

+32 (0)479 63 00 68

Brussels - Belgium

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon